Uzina de tractoare din Chișinău a creat prima tabletă diesel

Uzina de tractoare din Chșinău "TRACOM" a anunțat astăzi în cadrul unui comunicat de presă depre crearea primei tablete din lume cu propulsie Diesel. Tableta se alimentează prin intermediul unui micro-motor diesel cu ardere internă.
De îndată ce invenția a fost lansată, astăzi în cadrul unei festivități la MoldExpo, tableta a primit și numele oficial, fiind denumită drept Tableta iMotor 1 Diesel. Creatorii susțin că la anul vor lansa și un alt model al invenției, o tabletă cu motor-cuantic reactiv, la care sursa de energie va fi Uraniul-235. 
Diectorul uzinei de tractoare a declarat că obiectivul întreprinderii propus pentru următorii zece ani este de a trece de la sursele de energie tradiționale în alimentarea tabletelor iMotor, la sursele de energie netradiționale. Astfel, potrivit lui, în viitorul apropiat ne vom putea bucura de apariția primei tablete de producție moldovenească din lume, Tableta iBio, care va avea la bază, în loc de un motor cu ardere internă, un micro-cazan pe biomasă. Va fi nevoie doar de un kg de biomasă (micro-brichete, micro-peleți) pe zi pentru a asigura necesitățile de energie a tabletei.
"Urmează să depunem efort și sârguință ani la rând pentru a ne atinge obiectivul propus, dar sînt sigur că el va fi atins chiar și în mai puțin de zece ani", a declarat inginerul șef, Ion Moldovanu.
Cei de la Apple deocamdată nu au comentat despre invenția moldovenească.
Mai nouă Mai veche

Formular de contact